top of page
12046-frontpage.jpg

VIJF GESCHAKELDE WONINGEN MET CLAUSTRA METSELWERK.

5 woningen met elk hun eigenheid vormen samen een woonproject op schaal van de omgeving. Door de woningen te schakelen verhoogt de densiteit zonder in te boeten aan ruimtelijkheid.

VIJF GESCHAKELDE WONINGEN MET CLAUSTRA METSELWERK.

5 woningen met elk hun eigenheid vormen samen een woonproject op schaal van de omgeving. Door de woningen te schakelen verhoogt de densiteit zonder in te boeten aan ruimtelijkheid.

De opdrachtgever had als ambitie om een woonproject te realiseren dat met de nodige zorg werd geïntegreerd in de omgeving.

Elke woning blijft herkenbaar in dit ensemble van vijf ééngezinswoningen.

Het project wordt opgetrokken in parement metselwerk. Door de woningen in dezelfde soort baksteen met elk een verschillende kleurnuance op te trekken wordt de typologie van de rijwoning/halfopen bebouwing gerespecteerd en versterkt. Elke woning krijgt hierdoor zijn eigenheid zonder de aandacht voor het geheel te verliezen.

Een belangrijk aandachtspunt bij het ontwerp was de oriëntatie van de percelen. De voorgevel is tevens de zuidelijke gevel waardoor het binnenbrengen van voldoende zonlicht in de leefruimtes niet evident was. De voorgevel is op het gelijkvloers nagenoeg volledig beglaasd zodat zonlicht tot diep in de woning kan binnendringen. Het open plan wordt enkel onderbroken door een centraal volume dat enkele technische functies bevat.
Om voldoende privacy te garanderen werd er een overgangszone gecreëerd die tevens dienst doet als overdekte fietsenstalling. Deze werd gedeeltelijk verborgen achter een muur in claustra metselwerk. Het zonlicht zal op die manier gefilterd worden wat een bijzondere sfeer en beleving garandeert.

Aangezien het hier om een halfopen bebouwing gaat met een zijgevel op het westen kan het zonlicht vrij gemakkelijk in de woning worden binnengebracht. Door een doordachte positionering van de ramen met zowel aandacht voor de gevelcompositie als voor de bezonning, beschikken de verschillende ruimtes over voldoende zonlicht.

Programma

Nieuwbouw

5 ééngezinswoningen

Locatie

Gentbrugge (Gent)

Jaar

2015

Beelden

Transform Architectuur

​Het project wordt opgetrokken in parement metselwerk. Door de woningen in dezelfde soort baksteen met elk een verschillende kleurnuance op te trekken wordt de typologie van de rijwoning/halfopen bebouwing gerespecteerd en versterkt. Elke woning krijgt hierdoor zijn eigenheid zonder de aandacht voor het geheel te verliezen. Een belangrijk aandachtspunt bij het ontwerp was de oriëntatie van de percelen. De voorgevel is tevens de zuidelijke gevel waardoor het binnenbrengen van voldoende zonlicht in de leefruimtes niet evident was. De voorgevel is op het gelijkvloers nagenoeg volledig beglaasd zodat zonlicht tot diep in de woning kan binnendringen. Het open plan wordt enkel onderbroken door een centraal volume dat enkele technische functies bevat. Om voldoende privacy te garanderen werd er een overgangszone gecreëerd die tevens dienst doet als overdekte fietsenstalling. Deze werd gedeeltelijk verborgen achter een muur in claustra metselwerk. Het zonlicht zal op die manier gefilterd worden wat een bijzondere sfeer en beleving garandeert. Aangezien het hier om een halfopen bebouwing gaat met een zijgevel op het westen kan het zonlicht vrij gemakkelijk in de woning worden binnengebracht. Door een doordachte positionering van de ramen met zowel aandacht voor de gevelcompositie als voor de bezonning, beschikken de verschillende ruimtes over voldoende zonlicht.

Deze projecten zullen je misschien ook interesseren.

bottom of page