top of page
Nieuw volume naast villa met zwarte gevelbekleding en zichtbeton

De context leidt tot vaak tot fundamentele beslissingen die het hele ontwerpproces sturen. De inplanting van het nieuwe volume is hier het rechtstreekse gevolg van.

Context is alles.


De oorspronkelijke vraag van de opdrachtgevers was een uitbreiding van het gelijkvloers die zich deels voor- en deels naast de villa zou situeren. Omdat dit relatie tussen de bestaande villa en de tuin niet tot zijn recht zou komen werd een alternatief voorgesteld.

De vorm van het perceel, waarbij de zone naast de villa onderbenut is, was de aanzet voor het huidige ontwerpvoorstel. Een lang, smal volume wordt haaks op de villa geplaatst. Zowel de bestaande villa als het nieuwe paviljoen staan volledig in contact met de tuin. Naast een werkplek en een zithoek, bevat het paviljoen ook een overdekt terras en buitenkeuken die gelinkt zijn aan de tuin.

De dakplaat werd volledig in ter plaatse gestort beton uitgevoerd en loopt vanuit het exterieur over in het interieur. De plankenbekisting geeft het geheel een expressieve uitstraling.

Insnijdingen in het nieuwe volume versterken de relatie tussen het interieur en het exterieur en zorgen voor overvloedig daglicht in de woning.

Door alle functies te koppelen in één lang volume verdwijnt de noodzaak om bijgebouwen te voorzien waardoor de tuin maximaal tot zijn recht kan komen. Een binnengedeelte met zithoek en werkplek wordt door een overdekt terras gescheiden van een buitengedeelte met keuken, tuinberging en sanitair.

Het oorspronkelijke volume wordt nagenoeg volledig behouden.

Een toevoeging naast de villa resulteert in een L-vormig ensemble waarbij vanuit elke ruimte een sterke relatie met de zuid gerichte tuin ontstaat.

Programma

Totaalrenovatie villa met uitbreiding

Locatie

Mariakerke (Gent)

Jaar

2023

Beelden

Transform Architectuur

bottom of page