top of page
UrbanVillas-DSC_2276-HR.jpg

HEDENDAAGS WOONPROJECT MET ZES URBAN VILLAS.

Vlak bij het centrum van Merelbeke ligt de verkaveling van de toekomst. Door te stapelen en slim te verdichten creëerden we kwalitatieve open ruimte gekoppeld aan een hogere woondensiteit.

HEDENDAAGS WOONPROJECT MET ZES URBAN VILLAS.

Vlak bij het centrum van Merelbeke ligt de verkaveling van de toekomst. Door te stapelen en slim te verdichten creëerden we kwalitatieve open ruimte gekoppeld aan een hogere woondensiteit.

De oorspronkelijke verkavelingsvoorschriften voorzagen in rijwoningen met relatief kleine tuinen. Intensief overleg met de bevoegde diensten en stakeholders resulteerde in een alternatief plan. We kozen voor stapeling wat resulteerde in een 'verticale verkaveling' met eenzelfde densiteit maar met meer open ruimte en kwalitatief groen.

Op de site werden 28 appartementen, verdeeld over zes urban villas, ogenschijnlijk willekeurig ingeplant op een groen tapijt. Het landschap vormt de bindende factor tussen de verschillende gebouwen.

De traditionele erfscheiding met haag of hekwerk werd overboord gegooid. In de plaats daarvan zorgen groenmassieven, wadi's, en heesters en voor een intuïtieve zonering die de privacy regelt.

De urban villa's hebben geen voor- of achtergevel. Alle gevels zijn evenwaardig ontworpen waardoor en gaan sterke relaties aan met de groene omgeving. Uitstulpende terrassen, grote raampartijen en overdekte parkeerzones geven de urban villas een karaktervolle uitstraling.

De gevels werden afgewerkt met grote betonnen gevelelementen in zichtbeton in combinatie met houten verticale latten en zwart aluminium. De overdekte parkeerzones werden gerealiseerd zonder zichtbare structuur. De ter plaatse bekiste vloerplaten boven de parkeerzones rusten niet op balken maar zijn geconcipieerd als paddestoelvloeren. Dit geeft het geheel een robuuste én elegante uitstraling die past bij het de algemene uitstraling van de site.

In opdracht van CAAAP ontwierpen we een hedendaagse verkaveling waarbij densiteit, landschappelijkheid en woonkwaliteit de belangrijkste randvoorwaarden vormden.

Programma

Nieuwbouw

28 appartementen verdeeld over 6 urban villas

Locatie

Merelbeke

Jaar

2021

Ontwerpteam

Project i.s.m. Abscis Architecten

Beelden

Transform Architectuur

​De oorspronkelijke verkavelingsvoorschriften voorzagen in rijwoningen met relatief kleine tuinen. Intensief overleg met de bevoegde diensten en stakeholders resulteerde in een alternatief plan. We kozen voor stapeling wat resulteerde in een 'verticale verkaveling' met eenzelfde densiteit maar met meer open ruimte en kwalitatief groen. Op de site werden 28 appartementen, verdeeld over zes urban villas, ogenschijnlijk willekeurig ingeplant op een groen tapijt. Het landschap vormt de bindende factor tussen de verschillende gebouwen. De traditionele erfscheiding met haag of hekwerk werd overboord gegooid. In de plaats daarvan zorgen groenmassieven, wadi's, en heesters en voor een intuïtieve zonering die de privacy regelt. De urban villa's hebben geen voor- of achtergevel. Alle gevels zijn evenwaardig ontworpen waardoor en gaan sterke relaties aan met de groene omgeving. Uitstulpende terrassen, grote raampartijen en overdekte parkeerzones geven de urban villas een karaktervolle uitstraling. De gevels werden afgewerkt met grote betonnen gevelelementen in zichtbeton in combinatie met houten verticale latten en zwart aluminium. De overdekte parkeerzones werden gerealiseerd zonder zichtbare structuur. De ter plaatse bekiste vloerplaten boven de parkeerzones rusten niet op balken maar zijn geconcipieerd als paddestoelvloeren. Dit geeft het geheel een robuuste én elegante uitstraling die past bij het de algemene uitstraling van de site.

Uitvaartcentrum en appartementen

Uitbreiding villa met zichtbeton

Uitbreiding villa met zwembad en poolhouse

Deze projecten zullen je misschien ook interesseren.

bottom of page