HEDENDAAGSE UITBREIDING VILLA MET ZWEMBAD EN POOLHOUSE.
Oud en nieuw worden verzoend in deze totaalrenovatie waarbij de nieuwe toevoeging de bestaande architectuur versterkt.
HEDENDAAGSE UITBREIDING VILLA MET ZWEMBAD EN POOLHOUSE.
Oud en nieuw worden verzoend in deze totaalrenovatie waarbij de nieuwe toevoeging de bestaande architectuur versterkt.
Een bestaande villa in een residentiële setting wordt verbouwd om tegemoet te komen aan de noden van de bewoners. Er is nood aan een extra slaapkamer en bijkomende kantoorruimte.
Bij het ontwerpend onderzoek bleek ook de relatief beperkte relatie met de tuin een knelpunt. De villa ligt diep op het perceel ingeplant waardoor de voortuin de buitenruimte is waar de bewoners het meest vertoeven. De oriëntatie is gunstig omdat de tuin zuid geörienteerd is. De kleine ramen met houten tussenverdeling geven de villa zijn typische karakter maar belemmeren ook de daglichttoetreding. De binnenruimte worden hierdoor als donker ervaren.
De uitbreiding bestaat uit een volume over twee bouwlagen en wordt naast het bestaande volume ingeplant. Door het nieuwe volume naar voor te schuiven ontstaat een getrapt volume waarbij het hoofdvolume wordt geflankeerd door twee verschoven volumes (de huidige garage enerzijds en de uitbreiding anderzijds).
Het bestaande gebouw heeft een kenmerkende uitstraling door de combinatie van de witgeschilderde bakstenen gevels en de verouderde Boomse dakpannen. De uitbreiding tracht een antwoord te geven op dit kleurenpalet door enerzijds te contrasteren (zwarte aluminium gevelbekleding) en anderzijds te versterken (houten gevelbekleding).
Hoe verzoen je oud en nieuw?
De uitbreiding van een klassieke villa vroeg om een ontwerpvoorstel waarbij de nieuwe toevoeging de bestaande architectuur versterkt.
Met sober materiaalgebruik en scherpe detaillering brachten we eenheid en focus in deze complete make-over.
Programma
Totaalrenovatie villa met uitbreiding
Locatie
Sint-Martens-Latem
Jaar
2019
Beelden
Transform Architectuur
Studio Bourgeat
Een bestaande villa in een residentiële setting wordt verbouwd om tegemoet te komen aan de noden van de bewoners. Er is nood aan een extra slaapkamer en bijkomende kantoorruimte. Bij het ontwerpend onderzoek bleek ook de relatief beperkte relatie met de tuin een knelpunt. De villa ligt diep op het perceel ingeplant waardoor de voortuin de buitenruimte is waar de bewoners het meest vertoeven. De oriëntatie is gunstig omdat de tuin zuid geörienteerd is. De kleine ramen met houten tussenverdeling geven de villa zijn typische karakter maar belemmeren ook de daglichttoetreding. De binnenruimte worden hierdoor als donker ervaren. De uitbreiding bestaat uit een volume over twee bouwlagen en wordt naast het bestaande volume ingeplant. Door het nieuwe volume naar voor te schuiven ontstaat een getrapt volume waarbij het hoofdvolume wordt geflankeerd door twee verschoven volumes (de huidige garage enerzijds en de uitbreiding anderzijds). Het bestaande gebouw heeft een kenmerkende uitstraling door de combinatie van de witgeschilderde bakstenen gevels en de verouderde Boomse dakpannen. De uitbreiding tracht een antwoord te geven op dit kleurenpalet door enerzijds te contrasteren (zwarte aluminium gevelbekleding) en anderzijds te versterken (houten gevelbekleding).