top of page
Optopping bungalow afgewerkt met buitenisolatie en gevelpleister

EXTRA VERDIEPING DOOR OPTOPPING IN HOUTSKELETBOUW.

In de zoektocht naar extra ruimte kozen we niet voor een uitbreiding maar voor een optopping. Door eenvolwaardige extra bouwlaag toe te voegen binnen de bestaande footprint bleef de tuin gevrijwaard.

EXTRA VERDIEPING DOOR OPTOPPING IN HOUTSKELETBOUW.

In de zoektocht naar extra ruimte kozen we niet voor een uitbreiding maar voor een optopping. Door eenvolwaardige extra bouwlaag toe te voegen binnen de bestaande footprint bleef de tuin gevrijwaard.

De woning is van het type bungalow en bestaat uit een gelijkvloerse verdieping met een hellend dak. Door de flauwe dakhelling was de zolder niet bruikbaar.

Een volwaardige extra bouwlaag bracht uitkomst.

Programma

Verbouwing - Optopping van een bungalow

Locatie

Wetteren

Jaar

2023

Beelden

Transform Architectuur

De woning is van het type bungalow en bestond uit een gelijkvloerse verdieping met een hellend dak. De dakhelling bedroeg slechts 28°. Door de flauwe dakhelling en de aanwezige dakstructuur was deze ruimte niet bruikbaar. (kruipruimte)
Omdat de aanvragers extra ruimte zochten werd er geopteerd om binnen de footprint ruimte bij te creëren door een volwaardige bouwlaag te voegen. De ontworpen toestand bestaat uit twee bouwlagen met een plat dak.
In de nieuwe toestand werd de verdieping als nachtzone ingericht zodat de vrijgekomen ruimtes op het gelijkvloers qua gebruik meer aansluiten bij het dagprogramma. Zo werd er een grote berging gecreëerd en werd een slaapkamer als volwaardige thuiswerkplek ingericht. Een logeerkamer werd ook op het gelijkvloers voorzien.
De garage die bestaat uit één bouwlaag met plat dak werd opgesplitst in twee ruimtes bestaande uit een (fietsen)berging en een overdekt terras.


Om een uniform beeld te krijgen werd de volledige woning ingepakt in isolatie en afgewerkt met een lichtgrijze gevelpleister. Houten kaders rondom de ramen voegen een speels effect toe en contrasteren met de lichtgrijze tonen van de gevel. Door de volledige isolatiemantel rondom de woning is deze uiterst performant geworden op het vlak van energie. Extra ruimte én een duurzame, goed geïsoleerde woning werden zo in één keer gerealiseerd.

​De woning is van het type bungalow en bestond uit een gelijkvloerse verdieping met een hellend dak. De dakhelling bedroeg slechts 28°. Door de flauwe dakhelling en de aanwezige dakstructuur was deze ruimte niet bruikbaar. (kruipruimte) Omdat de aanvragers extra ruimte zochten werd er geopteerd om binnen de footprint ruimte bij te creëren door een volwaardige bouwlaag te voegen. De ontworpen toestand bestaat uit twee bouwlagen met een plat dak. In de nieuwe toestand werd de verdieping als nachtzone ingericht zodat de vrijgekomen ruimtes op het gelijkvloers qua gebruik meer aansluiten bij het dagprogramma. Zo werd er een grote berging gecreëerd en werd een slaapkamer als volwaardige thuiswerkplek ingericht. Een logeerkamer werd ook op het gelijkvloers voorzien. De garage die bestaat uit één bouwlaag met plat dak werd opgesplitst in twee ruimtes bestaande uit een (fietsen)berging en een overdekt terras. Om een uniform beeld te krijgen werd de volledige woning ingepakt in isolatie en afgewerkt met een lichtgrijze gevelpleister. Houten kaders rondom de ramen voegen een speels effect toe en contrasteren met de lichtgrijze tonen van de gevel. Door de volledige isolatiemantel rondom de woning is deze uiterst performant geworden op het vlak van energie. Extra ruimte én een duurzame, goed geïsoleerde woning werden zo in één keer gerealiseerd.

Deze projecten zullen je misschien ook interesseren.

bottom of page