top of page
geveldetail met zwarte rockpanel en houten gevelbekleding

BIO-ECOLOGISCHE NULENERGIEWONING IN HOUTSKELETBOUW.

Een ontwerp dat duurzaamheid als basisvoorwaarde combineert met ambitieuze ruimtelijke doelstellingen leidde tot een atypische rijwoning met een hoek af.

BIO-ECOLOGISCHE NULENERGIEWONING IN HOUTSKELETBOUW.

Een ontwerp dat duurzaamheid als basisvoorwaarde combineert met ambitieuze ruimtelijke doelstellingen leidde tot een atypische rijwoning met een hoek af.

Het gebouw is ontworpen volgens de principes van een passief-woning zoals gedefinieerd door het Passiefhuisplatform. De belangrijkste uitgangspunten hierbij zijn een doorgedreven isolatie en een uitmuntende luchtdichtheid. De resterende energie-vraag zal worden opgewekt met een warmtepomp in combinatie met een bodemwarmtewisselaar.

Naast het streven naar een zo gering mogelijk energieverbruik is ook veel aandacht gegaan naar het materiaalgebruik. Er werd gestreefd naar een CO2 neutrale constructie. Om dit te bereiken is gekozen voor het principe van houtskeletbouw. Al het hout dat wordt verwerkt is FSC-gelabeld hout uit Europese bossen.

Volgens hetzelfde uitgangspunt wordt er gekozen voor ingeblazen cellulosevlokken als isolatie. Deze cellulosevlokken worden vervaardigd uit gerecycleerde kranten.

Omwille van de korte bouwtijd en het duurzame materiaalgebruik werd gekozen voor een houtskeletconstructie waarbij grote delen werden geprefabriceerd. De achter- en zijgevel werden opgevat als een houten vliesgevel met driedubbele beglazing.

Het grondplan heeft een atypische layout. Omdat de zijdelingse perceelsgrenzen niet evenwijdig lopen werd beslist om de woning aan één zijde los te maken van de aanpalende woning. Zo ontstond een doorgang die straat en tuin verbindt. Aan de doorgang werd een patio gekoppeld die het daglicht tot diep in de woning brengt.

Schuine perceelsgrenzen, een verspringende voorbouwlijn en de mogelijkheid om een doorgang tussen de straat en tuin te realiseren resulteerden in een bijzonder grondplan waarin relaties tussen interieur en exterieur de hoofdrol spelen. In deze duurzame nulenergiewoning komt het allemaal samen.

Programma

Nieuwbouw ééngezinswoning.

Constructie in houtskeletbouw volgens passiefhuisstandaard.

Locatie

Sint-Amandsberg (Gent)

Jaar

2011

Beelden

Transform Architectuur

​Het gebouw is ontworpen volgens de principes van een passief-woning zoals gedefinieerd door het Passiefhuisplatform. De belangrijkste uitgangspunten hierbij zijn een doorgedreven isolatie en een uitmuntende luchtdichtheid. De resterende energie-vraag zal worden opgewekt met een warmtepomp in combinatie met een bodemwarmtewisselaar. Naast het streven naar een zo gering mogelijk energieverbruik is ook veel aandacht gegaan naar het materiaalgebruik. Er werd gestreefd naar een CO2 neutrale constructie. Om dit te bereiken is gekozen voor het principe van houtskeletbouw. Al het hout dat wordt verwerkt is FSC-gelabeld hout uit Europese bossen. Volgens hetzelfde uitgangspunt wordt er gekozen voor ingeblazen cellulosevlokken als isolatie. Deze cellulosevlokken worden vervaardigd uit gerecycleerde kranten. Omwille van de korte bouwtijd en het duurzame materiaalgebruik werd gekozen voor een houtskeletconstructie waarbij grote delen werden geprefabriceerd. De achter- en zijgevel werden opgevat als een houten vliesgevel met driedubbele beglazing. Het grondplan heeft een atypische layout. Omdat de zijdelingse perceelsgrenzen niet evenwijdig lopen werd beslist om de woning aan één zijde los te maken van de aanpalende woning. Zo ontstond een doorgang die straat en tuin verbindt. Aan de doorgang werd een patio gekoppeld die het daglicht tot diep in de woning brengt.

Deze projecten zullen je misschien ook interesseren.

bottom of page