top of page
Moderne uitbouw woning

HEDENDAAGSE UITBREIDING MET RESPECT VOOR DE OORSPRONKELIJKE ARCHITECTUUR.

De karakteristieke uitstraling van de oorspronkelijke woning was de inspiratie voor deze uitbreiding van een logopediepraktijk.

Een subtiele ingreep met respect voor de context.

HEDENDAAGSE UITBREIDING MET RESPECT VOOR DE OORSPRONKELIJKE ARCHITECTUUR.

De karakteristieke uitstraling van de oorspronkelijke woning was de inspiratie voor deze uitbreiding van een logopediepraktijk.

Een subtiele ingreep met respect voor de context.

Voor een zelfstandig logopediste ontwierpen we een thuiswerkplek met wachtruimte waar ze haar klanten professioneel kan ontvangen en begeleiden.

De uitbreiding breekt niet met de bestaande architectuur maar voelt aan als een logische verderzetting.

In een eerste verkennend onderzoek werd gekeken naar een vrijstaand tuinkantoor. Omdat de functionele link met de bestaande woning heel belangrijk was werd deze piste verlaten. Het uiteindelijke ontwerp voorziet in een uitbreiding aan de woning, waarbij een deel van de bestaande garage wordt betrokken bij de praktijkruimte.

 

De woning heeft een karakteristieke uitstraling die we wensen te behouden. In plaats van het contrast op te zoeken tussen oud en nieuw, kiezen we voor een bescheiden houding en trachten we de uitbreiding te confirmeren met de bestaande woning. De volumetrie, de tuinmuren en de materiaalkeuze zorgen voor een harmonieus geheel met de oorspronkelijke toestand.

 

In één ontwerpbeweging wordt de buitenruimte ook onder handen genomen. De huidige oprit wordt volledig gesloopt en vervangen door een nieuwe halfverharding in waterdoorlatend materiaal. Omdat de garage niet langer zal functioneren als autobergplaats, hoeft de verharding niet langer tot tegen de gevel van de woning te worden aangelegd. De autostaanplaatsen situeren zich aan de straat zijde. Rondom het nieuwe volume wordt weelderig groen aangeplant zodat er vanuit de werkplek een sterke en kwalitatieve link ontstaat met de tuin.

Programma

Verbouwing woning en uitbreiding met logopediepraktijk.

Locatie

Destelbergen

Jaar

2023

Beelden

Transform Architectuur

​In een eerste verkennend onderzoek werd gekeken naar een vrijstaand tuinkantoor. Omdat de functionele link met de bestaande woning heel belangrijk was werd deze piste verlaten. Het uiteindelijke ontwerp voorziet in een uitbreiding aan de woning, waarbij een deel van de bestaande garage wordt betrokken bij de praktijkruimte. De woning heeft een karakteristieke uitstraling die we wensen te behouden. In plaats van het contrast op te zoeken tussen oud en nieuw, kiezen we voor een bescheiden houding en trachten we de uitbreiding te confirmeren met de bestaande woning. De volumetrie, de tuinmuren en de materiaalkeuze zorgen voor een harmonieus geheel met de oorspronkelijke toestand. In één ontwerpbeweging wordt de buitenruimte ook onder handen genomen. De huidige oprit wordt volledig gesloopt en vervangen door een nieuwe halfverharding in waterdoorlatend materiaal. Omdat de garage niet langer zal functioneren als autobergplaats, hoeft de verharding niet langer tot tegen de gevel van de woning te worden aangelegd. De autostaanplaatsen situeren zich aan de straat zijde. Rondom het nieuwe volume wordt weelderig groen aangeplant zodat er vanuit de werkplek een sterke en kwalitatieve link ontstaat met de tuin.

Deze projecten zullen je misschien ook interesseren.

bottom of page