top of page
Voorgevel met lichtgele baksteen en geanodiseerd aluminium ramen

NIEUWBOUW DOORZONWONING MET SPLITLEVELS.

Om de footprint te beperken werd het programma gestapeld. Via splitlevels ontstaat een boeiend ruimtelijk schema waarbij het contact tussen de verschillende niveaus en functies steeds aanwezig is.

NIEUWBOUW DOORZONWONING MET SPLITLEVELS.

Om de footprint te beperken werd het programma gestapeld. Via splitlevels ontstaat een boeiend ruimtelijk schema waarbij het contact tussen de verschillende niveaus en functies steeds aanwezig is.

Beide aangrenzende percelen zijn bebouwd met een ééngezinswoning met een gelijkaardig gabarit bestaande uit twee bouwlagen en hellend dak. Toch zijn er aanzienlijke verschillen tussen beide gabariten waardoor het niet evident is om een nieuw volume volledig in te passen.

In plaats van te kiezen voor kunst en vliegwerk om een nieuw volume in te passen, opteren we voor een volwaardig nieuw volume met een eigen gabarit dat zich door zijn schaal inpast in de context, zonder deze slaafs te volgen.

We passen de basisschaal van drie bouwlagen consequent toe en vertalen dit in een ruimtelijk boeiend schema door het principe van een doorzonwoning met splitlevels toe te passen. Hierdoor kunnen we het typische gabarit van de rijwoning optimaliseren tot een gestapeld, compact volume.

 

Doordat we de derde bouwlaag als volwaardige bouwlaag inzetten, kunnen we de typische “aanbouw” schrappen. De footprint van de woning wordt hierdoor compacter met meer tuin en minder verharding tot gevolg. We vermijden hiermee ook de valkuil van een donkere middelste zone zoals dit bij veel rijwoningen voorkomt.

 

De achtergevel van de aangrenzende woning liggen niet op dezelfde lijn. We spelen hierop in door de achtergevel te laten verspringen. De inham die hierdoor ontstaat vormt de perfecte locatie voor een ingesloten terras met voldoende privacy en gericht op de namiddag- en avondzon.  Stedenbouwkundig past het volume zich goed in doordat we aansluiten op het hoofdvolume van de aanpalende woningen.

 

Het perceel ligt in een rustige woonstraat waarbij zowel de straatzijde als de tuinzijde een groen karakter hebben. Hierdoor kunnen we zowel aan de voorgevel als aan de achtergevel een interessante relatie leggen met de omgeving. De woning is een doorzonwoning waarbij daglicht via beide gevels tot diep in de woning kan doordringen.

Het structuurplan 'Ruimte voor Gent' vermeldt verdichting en ontpitten als belangrijke strategieën om stedelijk wonen anno 2023 anders te organiseren.

Door te stapelen en compacter te bouwen tracht men meer te doen met een kleinere voetafdruk. Deze doorzonwoning met split-levels is ons antwoord op deze visie.

Programma

Nieuwbouw doorzonwoning met splitlevels

Locatie

Mariakerke (Gent)

Jaar

2023

Beelden

Transform Architectuur

​Beide aangrenzende percelen zijn bebouwd met een ééngezinswoning met een gelijkaardig gabarit bestaande uit twee bouwlagen en hellend dak. Toch zijn er aanzienlijke verschillen tussen beide gabariten waardoor het niet evident is om een nieuw volume volledig in te passen. In plaats van te kiezen voor kunst en vliegwerk om een nieuw volume in te passen, opteren we voor een volwaardig nieuw volume met een eigen gabarit dat zich door zijn schaal inpast in de context, zonder deze slaafs te volgen. We passen de basisschaal van drie bouwlagen consequent toe en vertalen dit in een ruimtelijk boeiend schema door het principe van een doorzonwoning met splitlevels toe te passen. Hierdoor kunnen we het typische gabarit van de rijwoning optimaliseren tot een gestapeld, compact volume. Doordat we de derde bouwlaag als volwaardige bouwlaag inzetten, kunnen we de typische “aanbouw” schrappen. De footprint van de woning wordt hierdoor compacter met meer tuin en minder verharding tot gevolg. We vermijden hiermee ook de valkuil van een donkere middelste zone zoals dit bij veel rijwoningen voorkomt. De achtergevel van de aangrenzende woning liggen niet op dezelfde lijn. We spelen hierop in door de achtergevel te laten verspringen. De inham die hierdoor ontstaat vormt de perfecte locatie voor een ingesloten terras met voldoende privacy en gericht op de namiddag- en avondzon.  Stedenbouwkundig past het volume zich goed in doordat we aansluiten op het hoofdvolume van de aanpalende woningen. Het perceel ligt in een rustige woonstraat waarbij zowel de straatzijde als de tuinzijde een groen karakter hebben. Hierdoor kunnen we zowel aan de voorgevel als aan de achtergevel een interessante relatie leggen met de omgeving. De woning is een doorzonwoning waarbij daglicht via beide gevels tot diep in de woning kan doordringen.

Deze projecten zullen je misschien ook interesseren.

bottom of page