top of page
maquette ontwerp voor circulaire serrewoning

DUURZAME VERBOUWING RIJWONING VOLGENS PRINCIPE CIRCULAIR BOUWEN.

 

Een ambitieus ontwerp voor ambitieuze opdrachtgevers. Deze rijwoning werd zo een toonvoorbeeld van duurzaam bouwen met een circulaire fundering en structuur. Een geïntegreerde serre vormt de kers op de taart.

DUURZAME VERBOUWING RIJWONING VOLGENS PRINCIPE CIRCULAIR BOUWEN.

 

Een ambitieus ontwerp voor ambitieuze opdrachtgevers. Deze rijwoning werd zo een toonvoorbeeld van duurzaam bouwen met een circulaire fundering en structuur. Een geïntegreerde serre vormt de kers op de taart.

Een rijwoning heeft nood aan een grondige opfrisbeurt. In één beweging worden de functies grondig herschikt zodat de kernwoning zich volledig op het gelijkvloers bevindt. De vrijgekomen ruimte op de verdiepingen wordt ingericht als studio/flat en zal ter beschikking gesteld worden als toeristen-accomodatie.

In de huidige situatie is de relatie tussen de woning en de tuin onbestaande. Centraal in de woning bevindt zich een overdekte koer die als 'serre' wordt gebruikt. Door de ingesloten positie ontbreekt de logische link met de tuin. Daglicht komt enkel via het dak.

Het ontwerp voorziet in een sterke link met de tuin waarbij de serre als multifunctionele ruimte wordt ingezet. Serre, mudroom, overdekt terras, wintertuin,... De serre wordt het kloppend hart van de woning.

 

De aanbouw wordt opgebouwd als circulaire constructie. De structuur is opgebouwd uit houten componenten die mechanisch verbonden worden en terug demonteerbaar zijn. Voor de fundering kozen we voor schroefpalen waarop een houten platform werd gemonteerd. Er werd in de volledige woning geen beton toegepast.

Als de opdrachtgever de lat hoog legt op het vlak van duurzaamheid zetten we ons scharp.

We gingen voor een volledig circulaire aanpak met een serre in de woning als kers op de taart.

Programma

Verbouwing en uitbreiding rijwoning

Locatie

Zwijnaarde (Gent)

Jaar

2022

Beelden

Transform Architectuur

​Een rijwoning heeft nood aan een grondige opfrisbeurt. In één beweging worden de functies grondig herschikt zodat de kernwoning zich volledig op het gelijkvloers bevindt. De vrijgekomen ruimte op de verdiepingen wordt ingericht als studio/flat en zal ter beschikking gesteld worden als toeristen-accomodatie. In de huidige situatie is de relatie tussen de woning en de tuin onbestaande. Centraal in de woning bevindt zich een overdekte koer die als 'serre' wordt gebruikt. Door de ingesloten positie ontbreekt de logische link met de tuin. Daglicht komt enkel via het dak. Het ontwerp voorziet in een sterke link met de tuin waarbij de serre als multifunctionele ruimte wordt ingezet. Serre, mudroom, overdekt terras, wintertuin,... De serre wordt het kloppend hart van de woning. De aanbouw wordt opgebouwd als circulaire constructie. De structuur is opgebouwd uit houten componenten die mechanisch verbonden worden en terug demonteerbaar zijn. Voor de fundering kozen we voor schroefpalen waarop een houten platform werd gemonteerd. Er werd in de volledige woning geen beton toegepast.

Deze projecten zullen je misschien ook interesseren.

bottom of page