top of page
TRANSFORM ARCHITECTUUR_wedstrijdontwerp bibliotheek.jpg

Wedstrijdontwerp voor nieuwe bibliotheek en polyvalente zaal
_

De gemeente Lievegem wil de bestaande bibliotheek renoveren en uitbreiden met een polyvalente zaal. Via een architectuurwedstrijd ging ze op zoek naar een ontwerpteam.
TRANSFORM Architectuur en Abscis Architecten sloegen de handen in elkaar en gingen de uitdaging aan.

Inplanting

De ambitie is om met een uitgekiende inplanting van de polyvalente zaal de volledige site te organiseren. Door de polyvalente zaal centraal op de site in te planten wordt deze opgedeeld in drie verschillende zones. Elke zone krijgt zijn eigen invulling en richt zich ook op andere gebruikers.
De toegang tot de site gebeurt via een plein dat ingekapseld zit tussen de gebouwen. Door alle functies via het plein te ontsluiten ontstaat een dynamiek die zorgt voor levendigheid.

Zonering

1. Tussen de bibliotheek en het politiecommissariaat plaatsen we een plein waarop alle functies geënt zijn. De bibliotheek, de polyvalente zaal en de speelpleinwerking worden via dit plein ontsloten. De aanwezige bomen op de site blijven allen behouden waarbij de bomen op het nieuwe plein in groene eilanden komen te staan.
2. De zone tussen ‘Den Boer’ en de bibliotheek en nieuwe polyvalente zaal wordt ingericht als park. De nadruk ligt hier op groen en plantendiversiteit. Het verblijfskarakter is beperkt tot paden en rustplekken met bankjes.
3. De driehoekige zone tenslotte wordt volledig ingericht als speelterrein. De basis is speelgazon met diverse speelzones en speeltuigen. Deze zone wordt de uitvalbasis voor de speelpleinwerking in juli en augustus maar blijft toegankelijk voor het brede publiek gedurende het ganse jaar.

bib-schema.jpg

" Een goede integratie van het gebouw in zijn omgeving is essentieel.

Het ontwerpvoorstel zet in op een sterke relatie tussen gebouw en context en legt linken met de omgeving. "

Interesse in een samenwerking?

We bespreken graag de mogelijkheden tijdens een vrijblijvend

kennismakingsgesprek.

bottom of page