12046-frontpage.jpg

Woonproject met drie geschakelde nieuwbouw woningen
_

Drie  gekoppelde woningen in een compact woonproject waarbij elke woning herkenbaar blijft.
Door verschillende tinten metselwerk te gebruiken wordt de gevel gefragmenteerd op het ritme van rijwoningen en op maat van de omgeving.

De nodige aandacht en zorg werd besteed aan een zorgvuldige integratie van het project in zijn onmiddellijke omgeving. Zo werd het gabarit van het aanpalende pand nr. 61 nagenoeg volledig gevolgd.

Het project wordt opgetrokken in parement metselwerk. Door de drie woningen in dezelfde soort baksteen met elk een verschillende kleurnuance op te trekken wordt de typologie van de rijwoning/halfopen bebouwing gerespecteerd en versterkt. Elke woning krijgt hierdoor zijn eigenheid zonder de aandacht voor het geheel te verliezen.

Een belangrijk aandachtspunt bij het ontwerp was de oriëntatie van de percelen. De voorgevel is tevens de zuidelijke gevel waardoor het binnenbrengen van voldoende zonlicht in de leefruimtes niet evident was. De voorgevel is op het gelijkvloers nagenoeg volledig beglaasd zodat zonlicht tot diep in de woning kan binnendringen. Het open plan wordt enkel onderbroken door een centraal volume dat enkele technische functies bevat.
Om voldoende privacy te garanderen werd er een overgangszone gecreëerd die tevens dienst doet als overdekte fietsenstalling. Deze werd gedeeltelijk verborgen achter een muur in claustra metselwerk. Het zonlicht zal op die manier gefilterd worden wat een bijzondere sfeer en beleving garandeert.

Aangezien het hier om een halfopen bebouwing gaat met een zijgevel op het westen kan het zonlicht vrij gemakkelijk in de woning worden binnengebracht. Door een doordachte positionering van de ramen met zowel aandacht voor de gevelcompositie als voor de bezonning, beschikken de verschillende ruimtes over voldoende zonlicht.

PROJECTGEGEVENS Locatie: Gentbrugge (Gent) Programma: Drie nieuwbouw ééngezinswoningen Partners: Nico Terryn (stabiliteit) Dimitri Sucaet (technieken) bouwbedrijf Delodder Denys (ruwbouw) Foto's en visualisaties: Transform Architectuur

" De zuid gerichte voortuin wordt ingericht als volwaardige buitenruimte. Claustra metselwerk filtert het zonlicht en zorgt voor privacy. "

Benieuwd naar
meer?

Interesse in een samenwerking?

We bespreken graag de mogelijkheden tijdens een vrijblijvend

kennismakingsgesprek.