top of page
  • Foto van schrijverMichael Van Maldeghem

Wat kost een architect? En wat krijg je ervoor in de plaats?


Wat kost een architect? Je komt het te weten tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek met jouw architect.

Wil je bouwen of verbouwen? Dan moet je in veel gevallen beroep doen op een architect. Maar wat kost een architect en wat krijg je ervoor in de plaats? We vertellen jou in dit artikel hoe de kosten worden bepaald en welke diensten inbegrepen zijn.

 

De architect behoort tot de categorie van vrije beroepen. Men betaalt een architect daarom een ereloon voor zijn/haar geleverde prestaties. Dat is een mooi woord voor salaris of vergoeding maar in feite komt dit op hetzelfde neer. De wijze waarop een architect zijn ereloon bepaalt is volledig vrij (vrij beroep, weet je wel) en is afhankelijk van verschillende factoren. Zo zal de complexiteit van de opdracht en het bijhorende takenpakket van de architect in sterke mate het ereloon bepalen. Wat een architect kost lees je hieronder.

Het takenpakket van de architect

Het ereloon is sterk afhankelijk van het takenpakket van de architect. Wat het takenpakket precies inhoudt bepaal je best in overleg met jouw architect tijdens een eerste kennismakingsgesprek. Heb je bijvoorbeeld gedetailleerde meetstaten nodig? En wat met de afwerking? Wens je ook het maatwerk mee op te nemen in het ontwerp?


Bij TRANSFORM Architectuur peilen we tijdens dit kennismakingsgesprek altijd naar de verwachtingen en ambities van onze klanten. We vinden het immers belangrijk om maatwerk af te leveren en dat geldt niet alleen voor onze ontwerpen. Onze offertes worden telkens volledig op maat van de klant en de gestelde vraag opgesteld.

Beperkte architectuuropdracht of totaalproject?

Niet elke opdrachtgever wenst beroep te doen op een architect voor het interieur of de binnen-afwerking. Hiervoor bestaat de mogelijkheid om de prestaties te begrenzen door het toepassen van de beperkte architectuuropdracht. In dit geval zal de architect zowel het ontwerp opmaken en de controle op de uitvoering op zich nemen. De opdracht beperkt zich echter tot de louter vergunningsplichtige werken. In de praktijk betekent dit meestal dat de architect zijn werkzaamheden beperkt tot het gedeelte "gesloten ruwbouw", dus tot wanneer het gebouw water- en winddicht is.

De wet laat deze manier van werken toe. Dit is ook logisch omdat men voor werkzaamheden waarvoor men geen vergunning nodig heeft ook geen beroep op een architect moet doen.


Het beperken van de werkzaamheden van de architect zal vanzelfsprekend invloed hebben op het ereloon dat de architect aanrekent. Hou er wel rekening mee dat door de opdracht te beperken tot de gesloten ruwbouw er soms onverwachte neveneffecten kunnen ontstaan. Zeker bij de integratie van de technieken kunnen er veel zaken fout lopen waardoor de kosten naderhand dan toch oplopen.

Hoe wordt het ereloon bepaald?

Er zijn verschillende manier om het ereloon te berekenen maar dit verschilt sterk van architect tot architect. Dit zijn de meest voorkomende:

  1. ereloonpercentage: het ereloon als percentage van de totale bouwkost. Afhankelijk van het soort opdracht varieert dit tussen 5% voor nieuwbouw tot 12% voor complexere verbouwingen. Niet iedereen is voorstander van deze methode omdat je niet weet hoeveel de uiteindelijke bouw- en studiekost zal zijn. Wordt het bouwbudget overschreden dan zal ook het ereloon van de architect stijgen.

  2. werken in regie: er wordt vooraf een uurtarief afgesproken. Dit tarief wordt dan vermenigvuldig met het aantal gepresteerde uren. Een gangbaar uurtarief varieert tussen de 75 en 100 euro, exclusief btw. Deze methode is volledig transparant aangezien je als klant een goed overzicht hebt van alle geleverde prestaties. Het nadeel echter is dat je niet op voorhand weet hoeveel jouw architect zal kosten.

  3. vast bedrag per vierkante meter: deze methode wordt niet zo veel gehanteerd maar kan zeker interessant zijn voor nieuwbouwprojecten. Je weet perfect wat de impact op het ereloon zal zijn als de opdracht wijzigt.

  4. forfaitair ereloon: op basis van een uitgebreid verkennend gesprek wordt een vast ereloonbedrag voorgesteld met daarbij een gedetailleerd overzicht van alle inbegrepen prestaties. TRANSFORM Architectuur heeft de voorkeur om met een forfaitair ereloon te werken voor het opmaken van het ontwerp. Voor de opdrachtgever is dit duidelijk en zijn er geen verrassingen mogelijk. Dus ook wanneer de bouwkost stijgt blijft het ereloon ongewijzigd.

Ben je benieuwd hoeveel de kostprijs architect bedraagt bij TRANSFORM Architectuur? Neem contact met ons op voor een kennismakingsgesprek. We maken graag tijd om te luisteren naar jouw bouwplannen en bezorgen je een vrijblijvend ereloonvoorstel op maat.

36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page