top of page
  • Foto van schrijverMichael Van Maldeghem

Verbouwen zonder zorgen? Kies voor een ervaren architect als verbouwcoach.


moderne verbouwing  met rode baksteen en metalen gevelbekleding
Transform Architectuur - verbouwing woning

Je wilt verbouwen. Uiteraard heb je dan veel vragen. Een eerste stap is het kiezen van een architect. Maar hoe pak je dit aan? En waar let je op bij de keuze van jouw architect.

En hoe kan een architect jou bijstaan gedurende het bouwproces? We lichten een tip van de sluier.

 

Aangename kennismaking

Een geslaagd (ver)bouwproject begint met een goede samenwerking met jouw architect. Dat die samenwerking soms best intens kan zijn hoeft waarschijnlijk geen betoog. Ga bij het kiezen van jouw architect dus niet over één nacht ijs.


Een samenwerking start voor ons daarom altijd met een kennismakingsgesprek. Dit gesprek is steeds vrijblijvend maar wel essentieel. Want tijdens dit gesprek komen opdrachtgever en architect veel over elkaar te weten. Wat zijn de wederzijdse verwachtingen? Wat zijn de ambities?

We nemen ruim de tijd om te luisteren naar jouw (ver)bouwplannen en woonwensen en kunnen op basis van dit gesprek meestal vrij goed inschatten wat de noden zijn waarnaar de klant op zoek is.


Op basis van dit gesprek stellen we een gedetailleerde offerte op met daarin alle inbegrepen prestaties. Eventuele opties en extra's worden hierin ook opgenomen zodat er achteraf geen verrassingen zijn. We schenken graag klare wijn omdat we weten dat goede afspraken van bij aanvang de garantie zijn voor een vlotte samenwerking.

De architect als verbouwcoach

Bouwen of verbouwen, er komt heel wat bij kijken. Het is een complex proces waarbij men door de bomen het bos soms niet meer ziet. Een ervaren coach die je bijstaat in het maken van keuzes, advies geeft over duurzaam bouwen, onderhandelt met de stedenbouwkundige dienst,... is daarom geen overbodige luxe.

TRANSFORM Architectuur neemt deze rol als coach heel ernstig. Door onze ervaring kennen we immers de valkuilen en uitdagingen die bij verbouwen en renoveren komen kijken. We begeleiden en adviseren onze klanten waarbij we het concept en de ambities zorgvuldig bewaken.

De architect is naast ontwerper ook coach die de klant bijstaat gedurende het ganse bouwproces.

Als architect zijn we ook getraind in het zien van kansen en het ruimtelijk potentieel van een pand of perceel. We kijken voorbij de bestaande situatie en verbeelden de potenties die aanwezig zijn. Door onze ervaring detecteren we deze mogelijkheden van bij het prille begin zodat er in een latere fase geen kostbare tijd verloren gaat in het eindeloos aanpassen van het ontwerp.

Hoe verloopt nu die samenwerking?

Er zijn veel redenen te bedenken waarom men wil verbouwen en dit vraagt telkens een andere aanpak. Een opdracht start daarom best met een grondig onderzoek van de verwachtingen en wensen van de opdrachtgever. TRANSFORM Architectuur begint daarom altijd met een uitgebreid interview waarbij we een goed inzicht trachten te krijgen in de wensen en ambities van de klant.

schets ontwerpend onderzoek architect

Een tweede belangrijke stap is de analyse van de context. Elk perceel, elk pand is immers uniek. Het (ver)bouwen van een woning is voor ons daarom altijd maatwerk. De omgeving waarin de woning staat of waar ze zal gebouwd worden, zal namelijk in grote mate bepalen welke ruimtelijke ontwerpoplossingen kunnen werken en welke niet. Als we over de context spreken denken we onder meer aan de oriëntatie, de ligging, landschapselementen, zichtassen,...


Door de context zorgvuldig te analyseren ontdekken we kansen en knelpunten die de randvoorwaarden zullen vormen voor het uiteindelijke ontwerpvoorstel. Soms leidt dit tot verrassende inzichten die een ontwerp in een compleet andere richting kunnen duwen.

En dan begint het echte werk...

Op basis van alle verzamelde gegevens starten we met het uitwerken van één of meerdere ontwerpscenario's. Deze scenario's worden vervolgens tijdens een overlegmeeting met de klant afgetoetst. De feedback die we tijdens deze meeting ontvangen bepaalt de richting waarin we verder gaan.


TRANSFORM Architectuur beschouwt het ontwerpproces als een wisselwerking tussen opdrachtgever en architect. Door ideeën af te toetsen en te discussiëren over ontwerpkeuzes ontstaat een zuiver en sterk concept dat de leidraad vormt voor het ganse verdere bouwproces. We nemen graag onze tijd voor dit ontwerpproces omdat we weten dat dit in een latere fase sowieso winst oplevert.Heb je (ver)bouwplannen? En ben je op zoek naar een ervaren architect die jouw doorheen jouw verbouwavontuur loodst?

Contacteer ons vrijblijvend voor een kennismakingsgesprek en we luisteren graag naar jouw verhaal.

71 weergaven0 opmerkingen
bottom of page