top of page
  • Foto van schrijverMichael Van Maldeghem

De samenwerking met een architect, meer dan een verplicht nummertje?

Bijgewerkt op: 6 sep. 2022


 

Toekomstige (ver)bouwers staan voor grote uitdagingen en zitten steevast met veel vragen. Bouwen is een complexe aangelegenheid geworden waarbij men al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Het gaat al lang niet meer over een goed grondplan en een mooie baksteen.

Ruimtelijke kwesties, water-robuust bouwen, energie, duurzaamheid, levenslang wonen, bouwshift,... de lijst met topics die om slimme oplossingen vragen wordt steeds langer en vraagt om steeds meer expertise en ervaring gedurende het volledige bouwtraject.

Het belang van een ervaren expert die je gedurende dit volledige traject begeleidt kan niet onderschat worden.

De architect is de persoon bij uitstek om deze rol te vervullen. Want naast ontwerper is hij zoveel meer. Hij adviseert je bij het maken van belangrijke en strategische keuzes, hij communiceert met administraties en bouwpartners, hij stuurt het project bij indien nodig, hij behoudt het overzicht in het kluwen van wetgeving en regelgeving. Kortom, hij houdt jouw project op het juiste spoor en bewaakt de kwaliteit van bij de eerste ontwerpschetsen tot en met de oplevering.


De Architect opereert in België binnen een strikt wettelijk kader. Met de wet van 20 februari 1939 werd de titel van architect beschermd. Bijkomend werd het samenwerken met een architect in veel gevallen verplicht gemaakt. Heb je bijvoorbeeld een omgevingsvergunning nodig (de vroegere bouwaanvraag), dan kan je niet zonder architect. In veel gevallen is de samenwerking met een architect een verplichting en heb je als kandidaat-bouwer eigenlijk geen keuze. En verplichtingen, daar wordt niemand echt vrolijk van.


Gelukkig hoeft de samenwerking met een architect geen louter verplicht nummertje te zijn. Een architect heeft veel toegevoegde waarde te bieden en creëert zo meerwaarde voor zijn opdrachtgever.

Architecten zijn getraind om te zoeken naar slimme, toekomstgerichte ontwerpoplossingen en deze samen te brengen in een sterk ruimtelijk concept.


We zijn bijvoorbeeld sterk in:

  • het aanreiken van out-of-the-box ideeën en verrassende inzichten;

  • delen van expertise en ervaring om het project op het juiste spoor te houden;

  • focussen op details zonder het overzicht te verliezen;

  • bewaken van het concept in een complex bouwproces met veel spelers;

  • adviseren over duurzaam en toekomstgericht (ver)bouwen;

  • bemiddelen tussen de verschillende actoren in het bouwproces;

Het mag daarom niet verbazen dat de samenwerking tussen kandidaat-bouwer en architect veel kansen biedt om jouw project tot een goed einde te brengen en naar een hoger niveau te tillen. Bij het maken van je keuze voor een architect ga je als kandidaat-bouwer dus best niet over één nacht ijs.

De samenwerking tussen opdrachtgever en architect is gebaseerd op wederzijds vertrouwen. We hechten veel belang aan een 'goede klik' met al onze klanten.

De samenwerking overstijgt namelijk het louter technische. Om de wensen en behoeften van de kandidaat-bouwer goed aan te voelen is het belangrijk dat beide partijen op dezelfde golflengte zitten. Er moet een 'klik' zijn waardoor er wederzijds vertrouwen is die de basis vormt van de samenwerking.


Bij Transform Architectuur hechten we enorm veel belang aan dit wederzijds vertrouwen. Elk potentieel nieuw project begint bij een kennismakingsgesprek waarbij zowel opdrachtgever als architect de kans krijgen om hun visie, ambities en verwachten kenbaar te maken. Als architect vertellen we dit tijdens dit gesprek hoe we een project aanpakken en geven we uitleg bij gerealiseerde projecten en referenties. We grijpen dit moment graag aan om ons enthousiasme voor verrassende en kwalitatieve architectuur te delen en over te brengen.


Transform Architectuur heeft reeds vele jaren ervaring met het ontwerpen voor- en het begeleiden van diverse opdrachtgevers, variërend van particuliere verbouwingen tot nieuwbouw en openbare projecten.

Elk van onze gerealiseerde projecten waren unieke ervaringen en trajecten waarbij we de klant steeds centraal zetten.17 weergaven0 opmerkingen
bottom of page