Michael Van Maldeghem
Optopping: meer oppervlakte door extra verdieping op bestaande woning.
Bijgewerkt op: 6 dec. 2022

Op zoek naar extra (woon)oppervlakte? Vaak wordt dan aan een gelijkvloerse uitbouw gedacht. Maar dit gaat meestal ten koste van de tuin en het zorgt voor bijkomend ruimtebeslag. Maar het kan ook anders. Met een optopping creëer je extra oppervlakte zonder extra ruimte in te nemen.
Naargelang de levensfase waarin men zich bevindt, wijzigen onze woonwensen en behoeften. Als jonge starters op de vastgoedmarkt gaan we op zoek naar een leuke starterswoning met een liefst een tuintje en gelegen in een toffe buurt. De behoefte aan ruimte is beperkt. Een fijne leefruimte, een werkplek en een knusse "masters bedroom" met "ensuite" badkamer en het lijstje met woonwensen is afgevinkt.
De jaren vliegen voorbij en dan is het tijd voor gezinsuitbreiding. Meer gezinsleden, meer ruimte en liefst ook extra kamers. En plots realiseren we ons dat die leuke, gezellige starterswoning toch wat krap begint te worden. De zoektocht naar een nieuwe woning kan starten. Of toch niet?
Na veel wikken en wegen valt de beslissing. We blijven hier wonen maar we gaan voor een uitbreiding. De meest voor de hand liggende keuze is dan een gelijkvloerse aanbouw, waarbij de leefruimte wordt uitgebreid. Maar is dat wel de beste keuze?
Wanneer kiezen voor een optopping?
Gelijkvloerse uitbreidingen hebben zeker voordelen maar ook wel een aantal nadelen. Het innemen van extra ruimte die vaak ten koste gaat van de tuin is misschien wel de belangrijkste. Maar het uitbreiden van de leefruimtes is niet altijd het juiste antwoord op de zoektocht naar extra oppervlakte.
In sommige gevallen is er niet zozeer nood aan extra gelijkvloerse leefruimte. De bewoners hebben eerder behoefte aan bijvoorbeeld een extra slaapkamer, een logeerkamer, een hobbyruimte,... Een extra verdieping sluit dan beter aan bij het gewenste programma.

Ook bij rijwoningen kan een optopping toegepast worden. De wens om de tuin maximaal te behouden is deze gevallen dikwijls nog meer uitgesproken waardoor een optopping hier uitkomst kan bieden.
De regelgeving inzake maximale bouwhoogtes werd in de zin reeds versoepeld. Omdat de overheid wenst in te zetten op verdichting met behoud van open ruimte wordt bij de beoordeling van omgevingsvergunningen vaker toegestaan dat een volwaardige extra verdieping wordt gerealiseerd.
Om een concreet voorbeeld aan te halen verwijzen we naar de beleidsvisie van de Stad Gent die stelt dat een volwaardige derde bouwlaag overal mogelijk moet zijn mits inpasbaar in de ruimtelijke context. Voor veel rijwoningen betekent dit dat er wel degelijk uitbreidingsmogelijkheden zijn door middel van een extra verdieping.
Enkele aandachtspunten
Hoewel er geen fundering moet worden geplaatst vergt de aansluiting tussen oud en nieuw wel degelijk een aantal aanpassingen die ook kunnen wegen op het budget. Denken we bijvoorbeeld aan het uitvoeren van een gewapende ringbalk en het versterken van de vroegere zoldervloer.
Het toevoegen van een extra verdieping heeft geen impact op de onderliggende verdiepingen? Het is verleidelijk om dit te denken maar het is helaas niet zo eenvoudig. Het bestaande dak wordt verwijderd waardoor de woning gedurende een (korte) periode onbeschermd is. Een goede planning en goede voorzorgsmaatregelen kunnen uitkomst bieden maar zijn garantie op 100% waterdichte werffase.
Omdat de nieuwe constructie best zo licht mogelijk wordt uitgevoerd gaat de voorkeur uit naar optoppingen in houtskeletbouw.
Hou rekening met levenslang wonen en voorzien alvast de mogelijkheid om in een latere levensfase toch een slaapkamer met badkamer op het gelijkvloers te voorzien.

Op zoek naar een architect met ervaring in optoppingen? Contacteer ons voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.