top of page
  • Foto van schrijverMichael Van Maldeghem

Claustra metselwerk: transparantie en privacy met speels metselwerkverband


detail van claustra metselwerk

Hoe combineer je transparantie én privacy in de gevel? Door het toepassen van metselwerk met claustra verband is dit mogelijk. De speelse openingen in het metselwerk zorgen voor een gefilterde kijk op de omgeving.

 

De trend om gevels steeds transparanter te ontwerpen bestaat al langer. Een sterke relatie vanuit de leefruimtes met de tuin en omgeving draagt enorm bij aan de woonkwaliteit en beleving in de woning. De maximale afmetingen van ramen en schuiframen nam de laatste decennia daarom gestaag toe. Maar naast veel licht en een weids zicht ontstaat hiermee ook het risico op inkijk en dus minder privacy.

voorbeeld van speels claustra metselwerkverband

Ontwerpers zoeken daarom naar oplossingen om beide items te verzoenen. Claustra metselwerk is één van deze creatieve oplossingen. Door de bakstenen in een speciaal verband te plaatsen ontstaan openingen in de gevel die naargelang het metselverband kunnen variëren in grootte en afmetingen. Doordat er de laatste jaren flink geëxperimenteerd wordt met metselwerkverbanden zijn ook de mogelijkheden legio.


In ons project met drie eengezinswoningen te Gentbrugge pasten we claustra metselwerk toe om een fietsstalling te integreren in de woning. Bijkomend voordeel was de mogelijkheid om de zuid georiënteerde voorgevel volledig transparant te maken zonder het risico op oververhitting.


woning met claustra metselwerk

ontwerp: TRANSFORM Architectuur

verborgen fietsenstalling achter claustra metselwerk woning

Waarop letten bij claustra metselwerk?

  • door de kleinere contactoppervlakte tussen de bakstenen is claustra metselwerk minder sterk dan gewoon metselwerk. Claustra metselwerk heeft daarom meestal geen dragende functie. De stabiliteit van het geheel dient altijd goed bestudeerd te worden.

  • lijmmortels zijn sterker dan traditionele mortels waardoor gelijmd metselwerk doorgaans de voorkeur heeft op traditioneel metselwerk.

  • detaillering en aandacht voor het afwateren van de spouw moeten op voorhand goed bestudeerd worden.

  • bij toepassing voor een raam in een spouwconstructie dient de spouw goed afgesloten te worden tegen water, vuil, ongedierte,...

Conclusie

Claustra metselwerk combineert transparantie met privacy en is een creatieve en mooie oplossing om delen van een gevel in metselwerk te verlevendigen en om extra functionaliteit toe te voegen. Denken we bijvoorbeeld aan zonwering, privacy, ventilatie,...

Een goede voorbereiding tijdens de ontwerpfase, waarbij alle aspecten van het metselwerk grondig bekeken worden is noodzakelijk.


Op zoek naar een architect met ervaring met claustra metselwerk? Contacteer ons vrijblijvend voor een kennismakingsgesprek.

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page