top of page
3D beeld nieuwbouw woning houtskelet met zwarte gevelbekleding

NIEUWBOUW WONING IN HOUTSKELETBOUW.

De rijwoning als archetype heeft haar kwaliteiten al meer dan bewezen.

Door gerichte ontwerpkeuzes vermijden we de valkuilen die vaak geassocieerd worden met dit robuust woningtype.

De opdrachtgever is ook de uitvoerder en is gespecialiseerd in houtskeletbouw.

De keuze voor deze bouwmethode lag dus voor de hand. We stelden een aantal ruimtelijke ingrepen voor die de leefkwaliteit in een rijwoning ten goede komen.

Een rijwoning heeft vele voordelen. Het compacte volume met beperkte verliesoppervlakte leidt tot weinig warmteverlies en dus een laag energieverbruik. Rijwoningen zijn dus energiezuinig.  Het optimale ruimtegebruik (geen “verloren” zijtuinstroken) maken van een rijwoning ook financieel een interessante woonvorm.

Maar er zijn ook een aantal aandachtspunten. Daglicht is misschien wel de belangrijkste. Omdat er enkel een voor- en achtergevel is, ontstaat een zogenaamd “tunneleffect”. Het daglicht blijft beperkt tot de eerste meters achter de gevels waardoor de middelste zone donder is.

Door op strategische plaatsen insnijdingen te voorzien kunnen we het daglicht tot diep in de woning brengen. Door de aanbouw niet over de volledige breedte te plaatsen ontstaat een ruimte op maat van een zithoek. Op de zijgevel kan er extra daglicht binnengebracht worden en de circulatieruimte tussen voor- en achtergevel wordt korter.

Een patio in het hart van de woning heeft de grootste impact. Deze patio brengt het daglicht diep in de woning.

De inkom tenslotte wordt verdiept geplaatst en voorzien van een ruime beglaasde inkomdeur. Op die manier ontstaat een doorzon-effect waarbij het daglicht op het gelijkvloers van beide zijden binnenkomt.

Het grondplan is een open-plan-schema waarbij er eigenlijk geen echte aparte kamers zijn. De verschillende zones in de woning worden intuïtief van elkaar gescheiden door het gebruik van ruimtelijke elementen zoals een patio, een vrijstaand volume, inkepingen,… De louter ondersteunende functies (berging, technieken, toilet,… worden allen samengebracht in het centrale volume.

Programma

Nieuwbouw ééngezinswoning in houtskeletbouw

Locatie

Lovendegem (Lievegem)

Jaar

2023

Beelden

Transform Architectuur

Deze projecten zullen je misschien ook interesseren.

bottom of page